energetski pregled - termovizijsko snimanje i blowerdoor test
Blower door

Blower door


Šta je to Blower door test?


Blower door tj. test propustljivosti vazduha je merenje zaptivenosti zgrade na osnovu razlike u pritiscima. Šta to znači u praksi? Neophodno je najpre napraviti razliku pritisaka u zgradi (podpritisak ili nadpritisak). Po dostizanju određenog pritiska meri se količina vazduha koja je neophodna za održavanje tog pritiska. Ta količina vazduha koja se uduva u prostor izađe nekontrolisano kroz šupljine i procepe u konstrukciji zgrade (spojevi konstrukcije sa prozorima i vratima, kamini…).


U kakvoj vezi je zaptivenost zgrade sa ventilacijom?


Standardna ventilacija prozorima rezultira lošim kvalitetom vazduha u prostoriji i ogromnim ventilacionim toplotnim gubicima. Dodatni ventilacioni gubici nastaju ulaskom- infiltracijom hladnog vazduha kroz šupljine konstrukcije. Loša zaptivenost zgrade uzrokuje „curenje“ toplote van zgrade i ulaz hladnog vazduha što rezultira neujednačenim površinskim temperaturama, kondenzacijom i pojavom buđi na pojedinim mestima. Kako bi jedna zgrada bila energetski efikasna neophodno je da se ventilacioni toplotni gubici smanje na najmanju moguću meru, tj. zgrada treba da bude dobro zaptivena. Zaptivenost se izražava brojem izmena vazduha na sat i za energetski efikasnu zgradu broj izmena vazduha treba biti: n50 < 3h-1 (izmena 300% vazduha u prostoriji za 1 sat). Ukoliko je broj izmena vazduha na sat n50 < 1,5h-1 ima smisla razmišljati o komfornoj mehaničkoj ventilaciji, dok je za pasivnu kuću n50 = max. 0,6h-1.


Kada može pomoći Blower door?


1. Pre kupovine nekretnine treba proveriti tehničko stanje zgrade.
2. U fazi pripreme rekonstrukcije treba definisati kritične tačke na kojima će se raditi.
3. Po završetku izvođenja radova treba proveriti zaptivenost zgrade u svrhu sertifikovanja.


Blower door test-merenje vazdušne zaptivenosti zgrade - Energetski pregled


Test zaptivenosti- Kontrola energetski efikasne ugradnje prozora sa ekspandirajućim RALtrakama


Minneapolis BlowerDoor 2018

U Republici Srbiji obezbeđujemo distribuciju merne opreme BlowerDoor Minneapolis uključujući dodatnu opremu za detekciju šupljina, tehničku podršku i edukacije. Takođe nudimo uslugu merenja zaptivenosti zgrada, kako porodičnih kuća tako i administrativnih i industijskih zgrada. Za više informacija slobodno nas kontaktirajte.

ČLANSTVA


PARTNERSTVAEnergy Concept - Minneapolis BlowerDoor 2018

KONTAKT

Energy Concept d.o.o.

dr Aleksandra Kostića 16/1, Beograd
Tihomira Ostojića 4/2, Novi Sad

Tel: + 381 (0)60 32 30 766
e-mail: office@energyconcept.rs
www.energyconcept.rsEnergy Concept d.o.o. © 2012-2020.